Polonya'da yapılan araştırma, yaşlılarda fazla kahve tüketiminin kronik ağrıların artmasına, daha fazla balık tüketiminin ise ağrı yoğunluğunun azalmasına yol açtığını ortaya koydu.
The Independent gazetesinde yer alan habere göre,
Polonya'daki Nicolaus Copernicus Üniversitesinden akademisyenler, kahve ve
balık tüketiminin ağrıya etkisine ilişkin araştırma yaptı.
Araştırmada, iki yıl boyunca 60 ila 88 yaşlarındaki 205
sağlıklı yetişkine balık ve kahve tüketimleri ile 10 puanlık ölçek üzerinden ağrı
yoğunlukları soruldu.
Kahve tüketimini artıranlarda, azaltanlara kıyasla ağrı
yoğunluğunda 6.56 puanlık artış görülürken, yağlı balık tüketimini artıranların
kronik ağrı yoğunluğunda 4.45 puanlık azalma belirlendi.
Öte yandan, araştırmanın sonuçlarının yorumlanmasında
"dikkatli" olunması ve varılan sonuçları doğrulamak için yeni
araştırmalar gerektiği kaydedildi.
Kaynak: AA