Altınbaş Üniversitesi'nden Gıda Zehirlenmelerine Karşı Uyarı Ve Bilgilendirme



Altınbaş Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Özlem Karagöl, gıda zehirlenmesinin nedenleri, risk faktörleri, belirtileri ve doğru ilk yardım yaklaşımı hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de son günlerde artan gıda zehirlenmesi vakaları üzerine Altınbaş Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla önemli bilgiler paylaştı. İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Özlem Karagöl, gıda zehirlenmesinin nedenleri, risk faktörleri, belirtileri ve doğru ilk yardım yaklaşımı hakkında kapsamlı bir değerlendirmede bulundu.

Karagöl, gıda zehirlenmesinin dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak, özellikle hijyen kurallarına uyulmaması ve uygun olmayan saklama koşullarının vakaları artırdığını belirtti.

Gıda Zehirlenmesi Neden Olur?

Öğr. Gör. Karagöl’e göre gıda zehirlenmesinin en yaygın sebepleri arasında:

Bakteriler: Salmonella, E. coli O157:H7, Listeria, Campylobacter

Virüsler: Norovirüs, Rotavirüs

Parazitler: Giardia, Cryptosporidium

Toksinler: Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus toksinleri özellikle sıcak havalarda bu etkenler gıdalarda daha hızlı çoğalabiliyor.

Hangi Gıdalar Daha Riskli?

Karagöl, bazı gıdaların diğerlerine göre daha yüksek risk taşıdığını ifade etti:

Midye ve kabuklu deniz ürünleri

Tavuk ve kırmızı et

Yumurta

Süt ve süt ürünleri

Sokak gıdaları

Pirinç ve unlu mamuller

Belirtiler ve Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Gıda zehirlenmesinde en sık görülen belirtiler:

Bulantı

Kusma

İshal

Karın ağrısı

Ateş

Baş dönmesi

Karagöl, özellikle bebeklerde, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde belirtilerin hızlı ilerleyebileceğini söyledi.

İlk Yardımda En Kritik Adımlar

Öğr. Gör. Karagöl’ün altını çizdiği ilk yardım prensipleri şöyle:

Sıvı ve elektrolit desteği (ORS öneriliyor)

Kusma riski olan kişinin yan pozisyona alınması

Bilinci kapalı kişiye ağızdan hiçbir şey verilmemesi

Doktor onayı olmadan ishal durdurucu veya antibiyotik kullanılmaması

Şiddetli belirtilerde hastaneye başvurulması

Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Karagöl, Dünya Sağlık Örgütü’nün “Sağlıklı Gıda İçin 5 Anahtar” yaklaşımını hatırlattı:

Temiz tut

Ayır (çapraz bulaşmayı önle)

İyi pişir

Güvenli sıcaklıkta sakla

Güvenilir kaynaklardan satın al

Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, toplum sağlığını koruma yönündeki çalışmalarına devam edeceğini ve özellikle doğru bilgiye erişimin önemine dikkat çekmeyi sürdüreceğini duyurdu.