Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin insanların daha fazla şeker tüketmesine yol açtığını ortaya koydu.
Cardiff
Üniversitesi’nden çevre bilimi ve sürdürülebilirlik uzmanı Pan He’nin de yer
aldığı araştırma, 2004-2019 yılları
arasında ABD hanelerinin gıda satın alma verilerini inceledi.
Bu
veriler, bölgesel hava durumu bilgileriyle karşılaştırıldığında,
sıcaklık yükseldikçe şekerli içecek ve tatlı tüketiminin arttığı görüldü.
Araştırmaya
göre her 1 santigrat derecelik sıcaklık artışında kişi başına günlük 0,7 gram
daha fazla ilave şeker tüketiliyor. Etki, özellikle 20-30 santigrat derece
aralığında belirginleşiyor.
Düşük gelirli
gruplar daha riskli
Çalışma,
düşük gelirli ve düşük eğitim seviyesine sahip hanelerde etkinin daha
güçlü olduğunu gösterdi. Bu grupların şekerli ürünlere erişimi daha kolay ve
ucuz olduğu için sıcak havalarda bu ürünlere yönelme oranı artıyor.
Ayrıca
klima kullanımının daha az olması da bu eğilimi güçlendiriyor.
Araştırmacılar,
2095 yılına kadar eğer sera gazı emisyonları azaltılmazsa ABD
genelinde kişi başı günlük şeker tüketiminin 3 gram artabileceğini öngörüyor.
Bu artış, obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıkları riskini daha da
yükseltecek.
Uzmanlardan
uyarı
Amerikan
Kalp Derneği, günlük alınan kalorinin en fazla yüzde 6’sının ilave şekerden
gelmesini öneriyor. Bu, erkekler için günde 36 gramı, kadınlar içinse 26 gramı
geçmemeli.
Çalışmaya
katılmayan Cambridge Üniversitesi’nden Charlotte Kukowski, araştırmanın “iklim
değişikliğinin insan sağlığını nasıl etkileyebileceğine dair göz ardı
edilen bir boyutu” ortaya koyduğunu belirterek, en savunmasız kesimlerin hem
sıcaklığa en çok maruz kalan hem de beslenme kaynaklı hastalıklara en açık
gruplar olduğuna dikkat çekti.
Araştırmacılar,
bu ilişkinin farklı bölgelerde de incelenmesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanlara
göre, iklim değişikliğine uyum politikalarının bir parçası olarak şeker
tüketiminin de yönetilmesi gündeme gelebilir.
Kaynak: TRT
Haber