Organik tarımda doğayla dost üretim yöntemleri her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Kimyasal ilaçlar yerine geleneksel ve doğal çözümlerle sebze ve meyve yetiştiren üreticiler, doğayı korurken sağlıklı besinler de sunuyor. Şifa Köyü kurucusu Merve Tüfekçi Emre, ısırgan otundan elde ettikleri doğal böcek savar formülünü anlattı.
Doğayla uyumlu bu yöntemin yıllardır başarıyla kullanıldığını belirten Merve
Tüfekçi Emre, “Gerçekten organik tarımda her an tetikte olmanız
gerekiyor, çünkü böcekler ansızın saldırabiliyor” dedi.
Doğal Turşu Tarifi ile Böceklerden Kurtulun
Böceklerle mücadelede kullanıldıkları ısırgan otu karışımının hazırlanışı
hakkında bilgi veren Emre, “Bahçemizde yabani olarak yetişen ısırgan otlarını
topluyoruz. 5 litrelik bir kabın içine 1 kilo ısırgan otu koyuyor, üzerini
tamamen suyla dolduruyoruz. Bu karışımı yaklaşık 15-20 gün serin ve gölge bir
yerde bekletiyoruz. Bu sürede çürüyen ısırganlar doğal bir savunma
mekanizmasına dönüşüyor. Turşu haline gelen karışım süzüldükten sonra 1 çay
bardağı kadar miktar alınarak 5 litre suya karıştırılıyor. Bu doğal karışım,
sebze fidelerinin yapraklarına püskürtülerek uygulanıyor. Böceklerin yapraklara
zarar vermesini engelleyen karışım aynı zamanda toprağa da fayda sağlıyor.
Zamanla karışım kökten de verilebiliyor.” Şeklinde konuştu.
Toprağa ve Bitkiye Zarar Vermiyor
Kimyasal ilaçların toprağa ve bitkiye zarar verebildiklerini, ısırgan otu
karışımının ise tam tersine fayda sağladığını belirten Merve Tüfekçi Emre, “Bu
karışımın en önemli özelliği, doğaya ve canlılara zarar vermemesi. Toprağın
yapısını güçlendiriyor, bitkinin köklerini besliyor. Organik tarımda amaç zaten
doğayla savaşmak değil, doğayla birlikte üretmek.” ifadelerin kullandı.
Kokulu Bitkiler de Böcekleri Uzak Tutuyor
Merve Tüfekçi Emre verdiği bilgilere şu sözlerle devam etti:
“Isırgan otunun yanında bazı aromatik bitkiler de böcek kovucu etki
gösteriyor. Özellikle reyhan, fesleğen ve soğan gibi kokulu
bitkilerin domates ve biber fideleri arasına dikilmesi böcekleri
uzaklaştırıyor.
Biz domates, biber fidelerinin arasına reyhan ve fesleğen dikiyoruz. Onların
kokusundan böcekler uzak duruyor. Aynı zamanda bu bitkileri mutfağımızda da
kullanıyoruz. Bu yöntem hem doğal, hem de sürdürülebilir.
İlacı sebzeye ve toprağa bastığınızda, bu size hastalık ve dert olarak
döner. Ne ekersek onu biçeriz. O yüzden doğal olanın, gerçek tohumun ve organik
üretimin peşinden gidin. Her şeyin bir yöntemi var.”